Achternaam kiezen

Heb je bij het kiezen van de voornaam duizenden mogelijkheden, voor het kiezen van de achternaam heb je maar 2 keuzes, die van de vader of die van de moeder. Alle kinderen krijgen dezelfde achternaam; je kunt dus niet heel democratisch voor het eerste kind de achternaam van de moeder nemen en dan voor het tweede kind die van de vader.

newsartimage_185451_560_9999_scl

Als je partner jouw achternaam bij het huwelijk heeft overgenomen, klinkt het logisch om de achternaam van de vader voor iedereen te blijven gebruiken; verplicht is dat niet: je kunt de kinderen dan toch de naam van de moeder meegeven.

Tenzij je actief anders wil, wordt het bij getrouwde ouders de achternaam van de vader, bij ongehuwde ouders wordt het de achternaam van de moeder.

Wat kan de keuze van achternaam voor jezelf bepalen? Een aantal mogelijkheden:

  • Je hebt al een specifieke voornaam in gedachten, die niet past bij een van de twee achternamen (b.v. de initialen hebben een rare associatie, of je kind krijgt een naam die ook van een beroemdheid is)
  • Een van de achternamen is apart en daar wil je je kind niet mee opzadelen
  • Door persoonlijke redenen wil je niet je achternaam “voortleeft”
  • Je hebt van een van de achternamen al een mooi domein, zodat je kind een prachtig email adres krijgt.
  • Spelling/uitspraak: een van de achternamen is ingewikkeld qua spelling/uitspraak (b.v. buitenlands)
  • Religieuze overwegingen: niet elke religie is even modern en houdt vast aan traditionele waardes (=achternaam vader)
  • Welke letters komen erin voor: uit wetenschappelijk onderzoek van Raymond Smeets blijkt dat er een verband is tussen letters in voor- en achternaam en toekomstige keuzes. Dus iemand van de familie Bakker wordt wellicht eerder bakker van beroep en kiest een Brenda als partner dan dat je zou verwachten op basis van statistiek.

In de meeste gevallen is het echter vooral een gevoelskwestie. Maar bespreek het goed met je partner, zodat er geen verrassingen ontstaan. In de praktijk kiest meer dan 80 % voor de achternaam van de vader.

Meer informatie vind je in een brochure van de overheid.

Als je afwijkt van de standaard regels moet je dit uiterlijk bij de aangifte van het kind doorgeven, of indien je niet getrouwd bent, bij de erkenning van je kind als vader. Beide ouders moeten aanwezig zijn. Praktischer is om dit dan niet bij de aangifte te doen, maar tijdens de zwangerschap; in het meest slechte geval is de moeder niet in staat om het kraambed te verlaten en dan zit je kind met de verkeerde naam. Sommige gemeentes stellen het ook min of meer verplicht om het voor de geboorte te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *