Vrijdag voornamen: “Deltas groot voornamenboek”

Deltas groot voornamenboek begint met een korte inleiding van een aantal pagina’s, maar de lijsten met namen vullen de rest van het boek. Op het eerste gezicht lijkt het boek handig ingedeeld, maar dat valt stiekem wat tegen.

20140507-163909.jpg

Uitgangspunt van het boek is: de lengte van de naam doet er toe: dit boek claimt dat bij een langere achternaam, het beter is om een kortere voornaam te gebruiken. En andersom. En dus is het boek niet alleen alfabetisch ingedeeld, maar per letter ook nog eens onderverdeeld in blokken van namen met 1 lettergreep, 2,3 of 4 lettergrepen en 5-of-meer lettergrepen.

20140508-065240.jpg

Mannelijke en vrouwelijke namen staan door elkaar maar wel duidelijk aangegeven, ook wanneer een naam voor beide geslachten gebruikt kan worden.

Vervelend wordt het echter als bij de betekenis van een naam verwezen wordt naar een andere naam; als die naam een andere hoeveelheid lettergrepen heeft ( wat meestal zo is ), dan moet je dus eerst zoeken waar dat blok begint.

De namen komen uit alle windstreken; hoewel overwegend Nederlandse namen, zitten er ook Duitse, Franse, Engelse, Japanse en Australische namen tussen; voor elk wat wils, no worries mate! Er is ook een apart stukje met puur buitenlandse namen, zonder uitleg van betekenis.

20140508-065357.jpg

De lettergrootte is prima en er zitten wat kleine tekeningen in om de boel wat op te fleuren.

Al met al een aardig boek, maar door de verwijzingen naar andere namen met meer/minder lettergrepen wordt het al snel minder prettig bladeren. Bij bol.com is het boek ook alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar. Wat prima is als er geen aantekeningen door de vorige aanstaande ouders in gemaakt zijn.

Titel: Deltas groot voornamenboek
Auteur: Son Tyberg
ISBN: 9789044703016
(Nieuw)prijs: 19 EUR
Aantal sterren: 3 van 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *