NIPT; veilig testen op afwijkingen

Statistisch is de kans groot dat je kind gezond en wel ter wereld komt. Maar wat als dat niet zo is? En zou je dat vooraf willen weten en daar keuzes op baseren (zoals het afbreken van de zwangerschap) ?

Een aantal afwijkingen is tijdens de zwangerschap al te detecteren, bv syndroom van Down. Traditioneel is dat een combinatietest, eventueel gevolgd door een vruchtwaterpunctie. Een vruchtwaterpunctie brengt risico’s met zich mee en kan zorgen voor een afgebroken zwangerschap. Daarom wordt er eerst een combinatietest gedaan; op basis van wat metingen tijdens een echo en een hoop wiskundig rekenwerk wordt dan een inschatting gemaakt van de kans dat jouw kindje het syndroom van Down heeft.

Screen Shot 2014-06-04 at 17.57.18

Mocht je meer zekerheid willen zonder het risico dat bij een vruchtwaterpunctie aanwezig is, overweeg dan een NIP-test, dit kan vanaf week 10. Bij deze test wordt bloed van de aankomende moeder afgenomen en opgestuurd voor analyse. Uit deze analyse kan men voor 99.9 % zekerheid achterhalen of er syndroom van Down aanwezig is, inclusief een aantal andere afwijkingen. Ook kan er, maar met minder zekerheid, getest worden op afwijkingen die specifiek voor jongetjes of specifiek voor meisjes zijn. Bijkomend voordeel: je weet al vroeg in je zwangerschap wat het geslacht is. Uiteraard alleen als je dat zelf wil.

In Nederland wordt de NIPT nog niet altijd uitgevoerd en er is vaak ook geen vergoeding vanuit je ziektekostenverzekering. De meeste mensen kiezen voor een bezoek in Belgie (Antwerpen of Brussel), waar je afhankelijk van de locatie tussen de 500-600 EUR kwijt bent. Een flink bedrag, dus overleg eerst met je partner wat je met de uitslag zou doen.

Antwerpen: dichterbij, goedkoper. Doet geen extra analyse, dus geen geslachtsbepaling.

Brussel: moeizaam parkeren (reken 30 minuten extra om parkeerplek te vinden). Keuze voor extra onderzoek (+ geslachtsbepaling) voor 100 EUR ( totaal 600 EUR ) . Indien je wil, krijg je ook nog een uitgebreide echo. Die wordt wel vaak gedaan door iemand die geen Nederlands spreekt, dus hou daar rekening mee.

Vanwege de extra testen hebben we toch gekozen voor Brussel en er een leuke dag uit van gemaakt. Als je voor Antwerpen kiest, overleg dan ook eens met je verloskundige; sommige verloskundigen of ziekenhuizen in je buurt kunnen wellicht ook de test voor je afnemen en het bloed naar Antwerpen sturen.

IMG_0891

Na iets minder dan 2 weken (beetje afhankelijk van welke dag je gaat) krijg je telefonisch de uitslag (goed of slecht). Dit is vaak in het weekend, dus ben niet bezorgd als je op zondag ineens telefoon uit Belgie krijgt. Per post krijg je daarna ook nog de uitslag.

Er is ook een kans dat er niet genoeg DNA van je kindje in het bloed van de mama is gevonden. Dan zul je dus nog een keer moeten prikken. Dit is gratis, maar kost dus wel weer extra tijd.

Mocht je slecht nieuws krijgen en je bent niet doorverwezen vanuit Nederland, dan zul je in Nederland nogmaals het officiële traject in moeten. Wacht dus niet te lang na week 10 als je op basis van de uitslag actie zou willen ondernemen.

Per april 2014 is er een verandering is vergoedingen voor combinatietesten en NIPT; vraag ernaar bij de verloskundige wat voor jullie geldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *