Papadag

Zodra je kind geboren is, wil je natuurlijk ook als papa daar zoveel mogelijk bij zijn. Maar stoppen met werken is voor de meeste mensen geen optie, hetzij vanwege inkomen of vanwege de lol die je in je werk hebt.  Een combinatie van kinderopvang, opa’s en oma’s en ouderschapsverlof is dan een mooie oplossing. Een papadag is natuurlijk vooral om te genieten:

Over ouderschapsverlof is op Internet veel informatie bekend, dus dat ga ik niet allemaal herhalen. Wel een aantal tips:

  • Vanaf 2015 vervalt de ouderschapsverlofkorting; dat betekent dat je verlies van inkomen niet deels gecompenseerd wordt door de overheid.
  • Op dit moment is het nog zo dat als je wisselt van werkgever (of je huidige contract wordt niet verlengd) dat alle rechten op ouderschapsverlof kunnen vervallen als je meteen de volledige periode hebt vastgelegd. Als je bij voorbeeld 2 jaar lang een dag verlof per week opneemt, en na een jaar verlaat je je werkgever, dan kan je niet bij je nieuwe werkgever nog een jaar verlof opnemen. Er is een wetsvoorstel in de maak om dit op te lossen, maar dit kan nog wel even op zich wachten.

Heb je dus een tijdelijk contract of denk je eraan om van werkgever te wisselen, probeer dan de afspraak voor een kortere periode te maken, bij voorbeeld 1 jaar. Bij je nieuwe werkgever kun je dan de resterende uren nog opnemen (na een jaar wettelijke wachttijd of eerder als je daar afspraken over maakt).

  • Mocht je tijdens je ouderschapsverlof ontslagen worden, dan wordt je uitkering gebaseerd op de uren die je werkte voordat je ouderschapsverlof opnam, tenzij je al meer dan 18 maanden ouderschapsverlof hebt: dan wordt dat als uitgangspunt genomen.

Als je dan alles geregeld hebt, ziet je dag er wellicht zo uit:


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *