Wanneer zwangerschap bekend maken

Je partner en jij hebben op een gegeven moment een test gedaan: jullie zijn zwanger! Maar aan wie vertel je het dan? En wanneer? Die keuze is erg persoonlijk, maar er zijn wel wat richtlijnen te noemen:

due-216869

Week 0-6; eigenlijk pas een maand zwanger: er is best wel een kans dat de zwangerschap niet doorzet. Vertel het dus alleen aan mensen met wie je dat verdriet kan en wil delen. Denk hierbij ook aan het vervolg: misschien wil je het verdriet wel met je favoriete tante delen, maar weet je ook dat je daarna tot de volgende zwangerschap elke maand “de vraag” gesteld krijgt.

Week 7-13; De kans op een miskraam wordt steeds minder, maar blijft aanwezig. In deze periode is ook de eerste echo en is zeer waarschijnlijk een kloppend hartje te zien. Positief, dus de kring van ‘intimi’ kan eventueel iets groter. Geef duidelijk richtlijnen aan, hoe geheim wil je het houden? Niet iedereen is even bedreven met sociale media. Een bericht dat prive hoort te blijven kan per ongeluk openbaar geplaatst worden, waardoor je geheim onbedoeld lekt.

Week 14-20; als papa heb je uiterlijk weinig problemen met het geheim houden, als mama in wording is dat wellicht lastiger; dan wordt het langzaam tijd om het blijde nieuws aan de grote klok te hangen: niets zo vervelend -ook voor de ander- als ze gaan raden of je zwanger bent.

Week 21-30; rond de 20 weken heb je een “20-weken-echo”. Daar komt een hoop medische informatie uit, dus als dat goed is, mag je ervan uitgaan dat de zwangerschap goed gaat verlopen. Nog een keer zo’n periode en je bent papa, dus het wordt ook tijd om allerlei zaken inhoudelijk te gaan regelen. Ontkennen kan niet meer. Informeer je werkgever (daarover meer in een ander artikel) en andere instanties die op de hoogte moeten zijn.

Mocht je ergens in de periode een embargo op het heugelijke nieuws hebben gezet, meld dan ook actief aan die personen op het moment dat het geen geheim meer is. Niets zo vervelend voor die mensen als ze moeten doen alsof ze van niets weten, terwijl het dan blijkbaar al uitgebreid op Facebook voorbij komt.

Hoe je je zwangerschap bekend maakt? Dat hangt af van het moment en wanneer en aan wie: in de eerste weken zie je (foto’s van) zwangerschapstesten, gevolgd door de eerste echo foto’s. Of kleine kadootjes die je aan de opa’s en oma’s in wording geeft. Doe wat persoonlijk goed voelt. Het hoeft geen hele show te worden als je dat niet wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *