In de zoektocht naar het juiste boek voor voornamen kwam ik een ander type boek tegen: geen claim over meer dan 20.000 namen, maar een grappig uitziend boek. Maar is het ook nuttig?
In de zoektocht naar het juiste boek voor voornamen kwam ik een ander type boek tegen: geen claim over meer dan 20.000 namen, maar een grappig uitziend boek. Maar is het ook nuttig?
Je partner en jij hebben op een gegeven moment een test gedaan: jullie zijn zwanger! Maar aan wie vertel je het dan? En wanneer? Die keuze is erg persoonlijk, maar er zijn wel wat richtlijnen te noemen:
Als bevlogen papa prober ik vooral naar functionele eisen te kijken. Op de kinderkamer heb je verlichting nodig. Niet te fel, maar wel met genoeg lumen om alles goed te zien. Maar het het oog wil natuurlijk ook wat. Als piloot kijk ik bij elk motorgeluid omhoog om te kijken wat voor vliegtuig er voorbij komt. Dus als ik dan vliegtuigen aan het plafond kan hangen – zonder geluid, maar met licht – , dan is de keuze snel gemaakt!
Als je een paar namenboeken hebt bekeken, dan beginnen ze allemaal op elkaar te lijken: een korte inleiding, gevolgd door lange lijsten met namen. Dat is natuurlijk het doel, maar inhoudelijk kan er soms wel wat extra’s geboden worden; veel boeken zijn door dezelfde auteur geschreven. Gelukkig is deze van een andere auteur, kans op nieuwe inhoud!
Een commode. Elke uitzetlijst en forum zegt dat je het moet hebben. Maar waarom eigenlijk? En zodra je er een koopt, waar moet je dan op letten zodat je jarenlang veel plezier hebt van je aankoop.
Er zijn 2 varianten van dit boek: “Moderne en klassieke voornamen uit de hele wereld” van 2002, en een hernieuwde uitgave van 2006: “De mooiste voornamen uit de hele wereld”. Inhoudelijk lijken de boeken hetzelfde.
Babyfoons, wie is er niet groot mee geworden? Ouders vinden het een geruststellende gedachte dat ze kunnen horen wat hun kind aan het doen is, om op basis daarvan te concluderen of ze naar hun kind toe moeten, of dat de baby gewoon een beetje aan het murmelen is. Maar buiten horen, zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden, wel ieder met wat beperkingen. De mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje.
Heb je bij het kiezen van de voornaam duizenden mogelijkheden, voor het kiezen van de achternaam heb je maar 2 keuzes, die van de vader of die van de moeder. Alle kinderen krijgen dezelfde achternaam; je kunt dus niet heel democratisch voor het eerste kind de achternaam van de moeder nemen en dan voor het tweede kind die van de vader.
Deltas groot voornamenboek begint met een korte inleiding van een aantal pagina’s, maar de lijsten met namen vullen de rest van het boek. Op het eerste gezicht lijkt het boek handig ingedeeld, maar dat valt stiekem wat tegen.
Kinderwagens. Dit is een onderdeel waar papa’s zich traditioneel mee bemoeien, want het woord ‘wagen’ zit erin en het lijkt iets heel rationeels te zijn waar je uit kunt kiezen. En wij mannen beweren goed in rationele keuzes te zijn. Dus vol overgave stort ik me in de duikvlucht naar alle kinderwagens. Of wandelwagens, of combiwagens? Met of zonder luchtbanden? En welk budget gooi je er tegenaan? Want sommige wagens zijn duurder dan landen op Schiphol met je vliegtuigje.