ET, Babyfoon home

Babyfoons, wie is er niet groot mee geworden? Ouders vinden het een geruststellende gedachte dat ze kunnen horen wat hun kind aan het doen is, om op basis daarvan te concluderen of ze naar hun kind toe moeten, of dat de baby gewoon een beetje aan het murmelen is. Maar buiten horen, zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden, wel ieder met wat beperkingen. De mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje.

baby-74163

Als je een babyfoon wil, kun je kiezen voor 2 smaken: met of zonder beeld.

Met beeld:

  • Het beeld wordt via wifi of een ander protocol verzonden. Voordeel: beeld. Nadeel: ik hoor veel ouders die geen House of Cards meer kijken, maar verliefd naar hun baby blijven kijken; op zich niets mis mee, maar een beetje tijd voor jezelf is ook belangrijk.

In deze categorie heb je weer 2 types: het ene is een standalone, met aparte monitor (meestal wordt dit de ouder-unit genoemd) De andere wordt gekoppeld aan je mobiele telefoon of tablet, vaak gecombineerd met de mogelijkheid om dit ook via Internet te bekijken (bv vanuit je werk). Dit klinkt ideaal, maar de praktijk lijkt tegen te vallen: ingewikkelde instellingen om het werkend te krijgen, en de alarmering gaat op iOS devices via push notificaties; mis je die, dan mis je dus ook de signalering.

In deze categorie is voor mij belangrijk dat je het zo kunt instellen dat het beeld uitgaat wanneer er geen geluid is; ik hoef ’s nachts geen “The Truman Show” gloed. Mijn kind heeft ook recht op privacy, in stilte.

Ook moet er een melding opzitten die aangeeft als het bereik slecht is. Niets zo lullig als denken dat alles goed is omdat het beeld zwart blijft, om er dan achter te komen dat het beeld zwart is omdat de verbinding verbroken is.

Zonder beeld:

De enige logische keuze is hier een DECT-babyfoon. Andere types zoals analoog of via het lichtnet, zijn veel storingsgevoeliger. Ik zou dat risico niet nemen. Zaken die bij een DECT babyfoon vooral van belang zijn is gebruiksgemak en bereik.

Andere zaken waar je over na kunt denken:

  • Wil je kunnen terugpraten?  Het ene kind reageert hier beter op dan het andere; persoonlijk lijkt me het raar, kan ik net zo snel even die kant op lopen.
  • Moeten er muziekjes inzitten ; meestal zijn dit niet al te beste nummers; ik heb tot nu toe niemand gehoord die dat actief gebruikt.
  • Wil je de babyfoon bij visite kunnen meenemen? Dan is compactheid belangrijk, wellicht de optie voor batterijen. Misschien is een beeld-babyfoon dan wat minder handig; de camera mee en goed plaatsen is dan wat gedoe.
  • Moet het uitbreidbaar zijn naar meerdere beeld/geluidssets, voor als er nog een tweede kind aankomt.
  • Omgevingsbewaking: sommige babyfoons meten luchtvochtigheid en temperatuur en kunnen signaleren als dat buiten de marges gaat.

Als je op internet gaat zoeken, kom je veel klachten over bereik en (met name bij de beeldvariant) kwaliteit. Mijn tip is dan ook om de babyfoon te kopen bij een winkel waar je hem makkelijk terug kunt brengen. Koop de babyfoon dan ook ruim vooraf en doe wat testen: laat je partner in de babykamer haar tien-miljoenste woordje uitkramen en ga op verschillende plekken in en om huis staan om het bereik te bepalen. Niet goed? Terugbrengen; je wil vooral dat het goed werkt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *