Commode komotie

Een commode. Elke uitzetlijst en forum zegt dat je het moet hebben. Maar waarom eigenlijk? En zodra je er een koopt, waar moet je dan op letten zodat je jarenlang veel plezier hebt van je aankoop.

20140520-211448-76488999.jpg

De meest belangrijke functie van een commode is om op fatsoenlijke hoogte je baby te verschonen; zeker de eerste jaren zul je meer dan je lief is een luier verschonen; en je wil de rug graag behouden voor de periode dat je je kind in je nek wil dragen of dat hij wil paardje-rijden.

Een nadeel van een commode is het niet mobiel is; als het in de babykamer staat, zul je daar naar toe moeten om de baby te verschonen. Veel ouders hebben dan -uiteindelijk- ook een aankleedkussen in de woonkamer liggen voor de snelle verschoningsacties. Een commode neemt ook best wat ruimte in, maar die is redelijk nuttig te gebruiken: ook babykleertjes, luiers en andere spullen zijn in de meeste commodes goed op te bergen.

Commodes moeten aan bepaalde Europese regels voldoen: minimale lengte en breedte, maximale grootte van gaten zodat er geen vingers, handen of hoofden vast komen te zitten en 13 pagina’s meer met regels. Zelf de normen lezen? klik hier voor de Engelstalige PDF bestanden in Evernote.

Gek genoeg vind ik er geen regel voor een minimale hoogte: het grote koopargument voor een commode. Kijk dus naar de gewenste hoogte in combinatie met je eigen lengte; sommige commodes zijn ook op verschillende hoogtes in te stellen; als je dat regelmatig moet doen, probeer dit dan in de praktijk: lukt dit met een kind op je arm ( volgens de Europese regels zou dat helaas vrij lastig moeten zijn)?

Een andere overweging is of je je kind in de lengte of de breedte wilt verschonen; beide hebben voor- en nadelen: in de lengte heb je meer direct oogcontact met je kind; in de breedte kun je met 1 hand je baby vasthouden en met de ander verschonen.

Op Internet zijn er voor beide methodes voor- en tegenstanders te vinden. In de lengte lijkt beter voor je houding te zijn (je draait niet teveel gedraaid te werken, in de breedte verschonen lijkt praktischer als het kind wat minder makkelijk stil ligt.

Als je nog twijfelt, zorg dan dat je commode beide methodes qua afmetingen kan behappen. Ik kon geen wetenschappelijk bewijs vinden dat uitgesproken is in een voorkeur voor de lengte of de breedte. Waar wel iedereen het over eens is dat je je voeten onder de commode kwijt moet kunnen, dan sta je dichter bij je kind, en dat is beter voor je houding.

Als je niet veel ruimte hebt voor een commode, dat zijn er wel wat alternatieven: Een verschoontafel (soms in combinatie met een babybadje) of een opklapbare commode, een beetje vergelijkbaar met de verschoonfaciliteiten bij tankstations en warenhuizen.

20140520-210756-76076549.jpg

Gewapend met de juiste veiligheidsnormen en “de mening van Internet” ga ik op zoek naar de ideale commode om ons kind een vliegende start te geven. Hopelijk vliegt er niets rond tijdens het verschonen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *