Kraak of smaak: Stokke Care

In de zoektocht naar een commode en uberhaupt de keuze of ik een commode zou moeten aanschaffen liep ik tegen de Stokke Care aan; een ontwerp dat afwijkt van de standaard commode. Scandinavisch design trekt me meestal wel, maar de bijbehorende prijs meestal niet. En de Stokke Care is niet de goedkoopste commode die je kunt vinden. Dus het moet aardig wat voordelen hebben om de prijs te kunnen verantwoorden. De voor- en nadelen op een rijtje.

Stokke-Care

Voordelen

Hij is in 2 hoogtes in te stellen, 96 centimeter en 86 centimeter. Dat is handig om de juiste maat in te stellen zodat je een prettige houding hebt.

Onder de onderste plank heb je ruimte om je voeten te zetten, zodat je zo dicht mogelijk tegen de commode kan staan. Sommige commodes hebben daar een dichte plank; sta je toch weer een paar centimeter verder van de ‘werkruimte’.

De hoogte onder de onderste plank is hoog genoeg om de meeste stofzuigrobots er makkelijk onderdoor te laten stofzuigen. Weer een plek minder waar stofnesten kunnen ophopen.

Materiaal: de Stoke Care is gemaakt van beukenhout, deels massief, deels gelamineerd. Het voelt allemaal erg stevig aan, in vergelijking met sommige andere commodes. De bakken aan de zijkant zijn van kunststof en klikken strak vast aan de commode. De bakken zijn van stof. Je kunt ze niet per ongeluk helemaal naar achteren schuiven; door de vorm van de bak en de commode schuiven ze tot een centimeter of 6-7 naar achteren. Je kunt er dus altijd bij, ook al heb je op dat moment ook je kind vast.

Stokke-Care-bureau

Uitbreidbaar: de Stokke Care kan omgebouwd worden tot bureau, en met een extension kit uitgebreid worden tot een flink bureau. Daarmee is de commode ook na het verschoningswerk nog in te zetten. In mijn ogen een mooi en uniek argument dat voor de Stokke Care spreekt; als je dan toch een commode koopt, koop er dan eentje die lang inzetbaar is.

Een passend kussen voor verschoning/aankleding is meegeleverd, dit zie je niet bij veel andere commodes.

De garantie op fabricagefouten is 7 jaar. Daarvoor moet je je aankoop wel registreren. Bewaar daarvoor wel alle originele documenten.

Neutraal

De Stokke Care is zo georienteerd dat het kind recht voor je ligt. De andere optie bij commodes is dat het kind dwars voor je ligt. Voor beide methodes zijn voor- en tegenstanders te vinden. Ik vond echter nauwelijks inhoudelijke, laat staan wetenschappelijke, argumenten. De meeste argumenten komen niet verder dan: “zo deed de kraamzorg het” of “zo is mijn commode nu eenmaal”.

De commode is verkrijgbaar in 4 kleuren: naturel, wit, walnoot en kersen. Ik zag bij tweedehands witte Cares dat er soms wat stukjes afwaren, waardoor het originele beukenhout weer zag. Naturel lijkt mij het mooist, maar dat ligt natuurlijk aan de rest van de kinderkamer. Als je geen witte koopt, hou er rekening mee dat de bureau uitbreiding een wit blad heeft. De versie met kersen-kleur lijkt nog minder beschikbaar bij de diverse winkels, maar is zeker te bestellen als je ernaar vraagt.

Stokke-Care-bureau-naturel

Nadelen

Het aanpassen van de hoogte betekent behoorlijk wat schroefwerk, dus dit is niet geschikt om continue aan te passen, bij voorbeeld vanwege een flink lengteverschil tussen de ouders.

De badstoffen hoes die bij het aankleedkussen hoort is niet meegeleverd. Die kost nog zo’n 20 EUR extra.

Als je de Stokke Care overweegt inclusief de desk-kit, reken dan de volledige kosten door; met een totale adviesprijs van bijna 630 EUR, is het een enorme investering. Andere merken commodes varieren van 100 tot 500 EUR ( zonder de mogelijkheid om er een bureau van te maken ).

Conclusie

Voor mij gaf met name de optie tot bureau de doorslag; ik wil proberen mijn kind niet al teveel op te voeden met een ‘wegwerpmaatschappij’-gedachte. Het kunnen hergebruiken van de commode als bureau is dan ideaal. Voor het sentiment kun je later je kind vertellen dat ie zijn eigen bureau wel vaker shit heeft gezien, dat huiswerk is er niets bij.

Stokke-Care-kast

De commode is gekocht! Ik heb er meteen de desk uitbreidingsset gekocht; hoewel Stokke redelijk constant lijkt in haar ontwerpen, weet je nooit of er iets verandert en onderdelen niet meer te krijgen zijn over een aantal jaar. En dan wordt het een te dure investering.

Nu wachten op levering, en dan kan het schroeven beginnen.

Artikel: Stokke Care
Prijs: +- 480 EUR
Te koop bij: o.a. Prenatal (niet on-line) , Baby-Dump, BabyPark

Artikel: Stokke Care uitbreidingsset
Prijs: +- 150 EUR
Te koop bij: o.a. Prenatal (niet on-line), Baby-Dump, BabyPark

Mocht je op marktplaats een Stokke Care willen kopen, en je wilt hem later kunnen uitbreiden naar een groot bureau, koop dan geen Care die voorzien is van wielen aan de onderkant; dit is een oudere versie waarop de bureau uitbreidingsset niet past.

Een gedachte over “Kraak of smaak: Stokke Care

  1. Ronny

    Goeie keuze Ralf! Ik ben zelf altijd een Stokke fan geweest. Het is aan de prijs, maar er is altijd goed over nagedacht en de kwaliteit is uitstekend. Hergebruik is ook super, er wordt al teveel weggegooid.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *